PMI DA Toolkit Overview Webinar (25 iunie) Q&A

Q: Care e “curba de invatare”, cat training/timp am nevoie pentru un team member sa fie literate in DAD?

Desi continutul oferit de DA este generos, partea care trebui “invatata” este mica, iar restul este disponibil cand ai nevoie de un sfat. Practic DA pune niste baze – similar cu Scrum, plus ca mai umple si niste gap-uri, iar apoi te ajuta sa intri in “improvement mode”.

Q: Acest toolkit e mai mult pt. enterprise sau merge și pt. Startupuri?

Poate fi folosit si de organizatii mici si de unele mari si de companii mai vechi si de startup-uri. O echipa mica sau un startup poate nu-si permit un coach, dar au nevoie de guidance. DA ofera asa ceva. Daca am o echipa mica care lucreaza cu Scrum si XP, DA le ofera optiuni atunci cand nu pot folosi practicile prescrise/recomandate de metode si poate umple partea de 80-90% din proces care nu este adresat de acestea. Pentru startup-uri un bun instrument poate fi, de exemplu, ciclul de viata Exploratory Lean Startup, dar nu e singura optiune disponibila.  Pentru o organizatie mai mare ajuta la descentralizare, autonomia echipelor si guidance la nivel de DevOps, Value Stream si Enterprise.

Q: Poti sa ne oferi un exemplu unde ati folosit DA? In ce domeniu era proiectul? Detalii

In proiecte dezvoltare software. Am folosit DA, logica ei, inainte ca aceasta, DA, sa existe: cautare de idei bune din orice fel de surse, adaptare la context, continuous improvement. Cand am folosit knowledge base-ul de DA, am avut access mult mai rapid si in-time la guidance pentru diverse situatii. De exemplu folosirea ciclului de viata Exploratory Lean Startup pentru crearea unui produs nou. Sau, de exemplu folosirea de practici de munca colaborativa altele decat pair programimg.          

Q: Există vreo dimensiune a organizației pentru care Disciplined Agile este recomandată? Dar posibilă?

Posibila este intotdeauna. Cele mai intalnite alternative fara DA sunt:

  • Lucrez ad-hoc fara surse de inspiratie
  • Iau reteta din Scrum/SAFe etc. si consider ca asta e totul
  • Ma inspir din Scrum/XP/SAFe si apoi caut singur sa umplu gaurile si sa fac tailoring-ul

Daca folosesc DA as putea sa fiu inoricare situatie la care adaug o buna sursa de guidance si pentru umplerea golurilor.

Este utila pentru orice dimensiune – imi iau ce imi trebuie, mai ales ca exista guidance pentru selectie optiuni (practici, cickuri de viata, moduri de organizare) dupa context si dupa factorii de scalare.   

Q: Ce avantaj major aduce fata de pmi-ACP?

Merge mai departe fata de PMI-ACP. Am facut cursul cu Mike Griffiths in 2013 si mi s-a parut cel mai bun curs de pana atunci (adica fata de cele de Scrum; pe cel de DA-D l-am facut in 2014, cu Scott Ambler). PMI-ACP este o buna introducere in intelegerea fenomenului Agile. In DA gasim in plus si Lean Fundamentals, nu numai Agile. DA ofera mai multe cicluri de dezvoltare Lean si Agile. DA ofera un toolkit de practici si guidance pentru development, dar si pentru DevOps, Value Stream si Enterprise (pentru cine este interesat).    

Q: Care e diferenta dintre Disciplined Agile si Agile?

Nu e nici o diferenta. Dupa cum spunea Scott Ambler, DA este o umbrela, o harta pentru “landscape-ul” Agile. Imi spune ce exista si cand ar fi bine sa folosesc (guidance, nu retete).    

Q: Cum putem face tranzitia in invatare de la Waterfall la Agile?

Trebuie invatare si practica. Nu poti sa inveti fara sa practici. Agile s-a nascut de fapt din experimente si din crearea unui mod de lucru potrivit pentru software si nu luat cu copy-paste din alte industrii. Pe scurt: training, experimentare, colaborare, coaching. DA ajuta si pentru ca iti ofera mai multe optiuni. Poti sa incepi de exemplu in stilul Scrum sau poti sa incepi in stilul Lean.      

Q: ai exemple de utilizare DA pentru implementari de software de tip SAP ? ce opinie ai ?

Nu am lucrat personal, am avut doar colaborari cu echipe care foloseau. Ar trebui sa existe pentru ca sunt copmpanii mari care probabil ca folosec SAP care folosesc DA. Din sursele legate de Agile, din cate stiu, DA ofera spatiul cel mai generos pentru guidance-ul de process pentru Enterprise Arhitecture si, Reuse Engineering. In acelasi timp, pentru practicile Agile este singura care ofera indrumare despre ce pot folosi intr-un anumit context desebit (in cazul acesta cel legat de solutii gen SAP si problemele rezolvae de acestea).

Q: Care sunt pasii pentru obtinerea unei certificari DA? Care este primul Level de certificare? Care sunt materialele de invatat?

Procesul de certificare o sa aibe ceva modificari in curand, Pot sa va spun cum este acum. Trebuie urmat cursul Disciplined Agile Lean Scrum Master (2, 3, sau 4 zile, in functie de experienta anterioara). Dupa ce este trecut testul se pot lua urmatoarele certificari:

Mai multe informatii aici.

Q: Ai avut direct experiență în care s-a făcut tranziția din Waterfall (releasuri fixe) către Agile și DA?

Da, in mod repetat, in mai multe companii si in mai multe echipe. In Waterfall nu era vorba numai de fix schedule, dar de big up front requirements, solution and planning si testare la final de proiect. Prima data tranzitia am facut-o dupa ce am vazut la colaboratorii externi cum faceau dezvoltare iterativa si, apoi, prin adaptare la context, am ajuns la Agile. Mai tarziu, aplicand DA, am gasit mai multe optiuni de tranzitie.

Q: Ce recomanzi? o certificare XP Agile sau o specializare Disciplined Agile?

Nu am auzit de certificari XP. Creatorii XP nu au initiat certificari, doar au publicat. Cerfificarile au fost initiate de Scrum. E util sa inveti Scrum, Kanban sau XP indiferent de certificari. Legat de Scrum, cred ca DA ofera prin modulul de Foundations of Agile, o buna alternativa pentru primii pasi iar apoi merge mai departe de atat.

Q: Care a fost cea mai importantă experiență cu DA?

Cu Disciplined Agile experienta e continua, pentru ca mereu caut/ofer guidance. Mai exact, pot sa beneficiez in foarte multe ocazii de sfaturile din DA. Oricum, pot sa mentionez cateva cazuri speciale. Am lucrat cu DA inainte ca sa ea sa existe 🙂 , adica adaptare la context, continuous improvement, inspirare din orice sursa utila. M-a ajutat guidance-ul pentru practicile de lucru colaborativ intr-o situatie foarte dificila. La fel, Exploratory Lean Startup life-cycle, a fost foarte util in dezvoltarea unui produs nou.

Q: PMI-ACP este o certificare care va ramane sau va fi inlocuita de DA ?

Nu am auzit de asa ceva. Oricum pentru cineva care are deja PMI-ACP, poate evolua si continua instruirea cu DA in Agile, Lean, DevOps, Business Agility.

Q: In ce domeniu / industrii se poate aplica DA?

DA a plecat de la dezvoltarea de software si a adaugat alte layere: DevOps, IT, Enterprise. Avem deci guidance pentru business agility si la nivel de IT si enterprise (organizatie). Mai nou, si la nivelul de life-cycles exista, de exemplu, o optiune pentru business service (lean continuous flow).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.