Webinar Q&A: Ehancing Scrum life-cycle experience with DA toolkit

Q: Examinarea pentru PSM s-a adaptat la noul Scrum guide?

A: Scrum.org: On November 18th, a new version of the Scrum Guide was made available. All Assessments and Classes will be based on the previous version (2017) through January 9th 2021.”


Q: In cazul proiectelor mari, de 1 an sau peste – produs nou – care este abordarea potrivita?

A: Sunt disponibile in DA delivery sase tipuri diferite de clicluri de viata, se pot explora toate in guidance. Recomandarea default este Exploratory Lean Startup, dar se poate mixa cu Lean sau Agile, de exemplu. Am scris o postare acum ceva vreme pe tema asta.  Sau (pentru exploratory si alte cicluri) pe site-ul PMI DA aici.


Q: Care e rolul PO in daily, doar sa fie aware despre activitatea echipei? Dar pentru PO de pe alt fus orar?

A: Scrum 2020: PO poate participa ca developer(!) daca este implicat in acest mod. Am crezut ca au schimbat mai  mult, dar nu.

Disciplined Agile: nu e asa prescriptiv, e vorba de echipa in general. Scopul e de coordination meeting. Cum PO-ul are nevoie de coordonare cu ceilallti daca lucreaza indeaproape,poate participa.
Alt fus orar – Scrum spune acum ca se poate face o actvitate similara in timpul zilei, dar oricum by default PO-ul tot nu participa. DA este mai generos: distributia geografica a fost intotdeauna un factor de scalare de care se tina seama asa ca e mai permisiva si are mai mult guidance.


Q: S-a schimbat rolul de Scrum Master in Scrum Guide 2020?

A: Nu s-a schimbat. In defintie, apare acum explicit ca este resposabil de “effectivnes” “They do this by enabling the Scrum Team to improve its practices, within the Scrum framework.“. O intrebare ramane: cum poti asigura asta prin asa de putine parghii? Sunt magice? Doar prin 10 practici poti sa faci orice proces mai bun? De fapt e un suport pentru “empiricism”, adica folosind Scrum, echipa poate descoperi ceea ce are nevoie. fiind pusa in situatia de a avea o vedere comuna si de a colabora. Sarcina principala ramane. Cum fac acest improvement? Cum gasesc restul de practici si de aspecte, gen ciclu de viata? Fiecare echipa de pe glob face asta independent? Nu exista cunostinte in industrie, in domeniu si in organizatie care se pot refolosi? Fiecare echipa e izolata pe insula ei? Aici apare rolul DA si un nou inteles pentru termenul de Scrum Master care are acces la cunostintele necesare si poate fi jucat in orice moment de oricine.

Se mentioneaza insa ca poate fi in acelasi timp si Developer.

Q:  Puteti explica si Program Lifecycle din DA Toolkit?

A: Gasiti mai multe informatii aici. Avem echipe de echipe. Fiecare echipa isi poate alege propriul ciclu de viata, dar pot exista consecinte rezultate din modul in care acestea se potrivesc intre ele. DA are guidance si pentru asa ceva.



Q: Care e structura cursului de 2 zile de DA, premergator unui examen de certificare DASM?

A: Mai multe informati aici. Ca idee:fundamente Agile si Lean, fundamente Disciplined Agile, cum folosim partea de Disciplined Agile Delivery (exemplificare de ciclul de viata delivery) pentru a ne crea procesul potrivit.


Q:  Cand se va face echivalarea CDA–>DASM, DALSM–>DASSM?

A: Ar trebui sa se faca dupa terminarea ciclului in care se mai pot da examene DALSM, adica incepand din ianuarie 2021.


Informatii PMI DA

https://www.projectmanagement.com/blogs/611075/Disciplined-Agile

https://www.pmi.org/disciplined-agile/

https://www.pmi.org/disciplined-agile/lifecycle/

https://www.pmi.org/disciplined-agile/books/dad-handbook

  • Cred ca e GRATIS pentru membrii PMI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.